Dobro, svi mi barem jednom u dva tjedna izvadimo i usisamo/ispremo filter iz klima uređaja (ako ne, svakako bi trebali!), ali nakon par godina klima uređaj svejedno postaje rasadnik raznih alergena. Kada upalimo klima uređaj (pogotovo nakon razdoblja nekativnosti) i stanemo u smjeru izlazećeg zraka - čim možemo osjetiti drugačiji (neugodan) miris zraka (, a pogotovo ako možda čak i počnemo kihati ili nas peku oči!) to je siguran znak da je davno trebalo dubinski očistiti klimu

Rješenje je ili sam(a) počistiti klimu (u slučaju čega se nadam da će ove upute biti od koristi) ili zvati nekoga tko se profesionalno bavi time - što donosi nekoliko problema - od više cijene za kvalitetno čišćenje (npr. 400-500 kuna po standardu Degenia Velebitica), do rizika sa raznim jeftinijim "fušerima" koji će ili slabo obaviti posao (npr. neće izvaditi i dubinski očistiti rotirajući bubanj, nego samo poprskati isparivač), preko korištenja neadekvatnih (ali jeftiijih) kemikalija koje nisu namjenjene za upotrebu gdje može doći do njihovog udisanja, pa do toga da uz čišćenje obave i provjeru/dopunu plina a zaborave otvoriti ventil (što može dovesti i do pregaranja kompresora!)

Iako provjeru tlaka i dopunu plina sigurno nećete raditi sami (trebaju skupi posebni uređaji) pa ćete za to zvati majstora kada primjetite da klima slabo hladi/grije, očistiti je od alergena i smrada uz nešto hrabrosti, vremena i volje možete i sami to nerijetko kvalitetnije nego jeftini "fušeri". Naravno, kao i uvijek, ove upute su napisane u dobroj namjeri, ali autor ne preuzima nikakvu odgovornost ako potrgate svoj klima uređaj ili ostanete bez garancije na njemu!

Kliknite na sliku za prikaz veće slike.

Primjer: klima uređaj LG ESNH096JLA0 Drugi uređaji će imati na drugačijim mjestima vijke i sl., ali obično je princip vrlo sličan.

 1. Isključiti uređaj iz struje (ili izbaciti osigurač) te otvoriti poklopac filtera (gore) i usmjerivač zraka (dolje)

 2. Izvaditi zaprljane filtere - lagano ih dignuti prema gore, pa onda izvući prema dolje

 3. Očistiti zaprljane filtere - prvo usisavačem sa vanjske (izbočene strane), zatim mlakom vodom sa deterdžentom (ako je potrebno) sa unutarnje (udubljene strane) i na kraju isprati tušem sa unutarnje (udubljene) strane.

 4. Ispod usmjerivača zraka, otpustiti vijke koji drže masku (2 kom)

 5. Držeći donji dio maske s lijeve i desne strane, povući prema sebi, pa nakon toga dignuti prema gore i povući prema sebi da skinemo masku do kraja

 6. Metalni rebrasti isparivač treba očistiti od nakupljene prašine usisavačem prvo direktno da se pokupi većina prašine (da ne uguramo prašinu u rebra), a onda sa nastavkom sa četkicama da izvučemo ostatak

 7. Otpustiti (sa desne strana klima uređaja) vijke koji drže rotirajući bubanj (2 kom) i usmjerivač zraka (1 kom, dolje)

 8. Otkvačiti nosač usmjerivača zraka sa lijeve strane, pazeći na kvačicu sa lijeve strane, te kvačicu i crijevo odvoda sa desne strane. Zakvačiti lijevu (slobodnu) stranu nosača usmjerivača zraka za neku špagu ili traku, kako ne bi prenapregnuli i oštetili crijevo odvoda s desne strane

 9. Rotirajući plastični bubanj i okolicu će trebati očistiti od zapečene nečistoće i plijesni/lišajeva, no prvo moramo izvaditi bubanj

 10. Rukom okrenimo rotirajući bubanj dok sa njegove desne strane (kod motora) ne vidimo vijak koji ga drži sa osovinu. Otpustimo vijak.

 11. Povucimo nosač isparivača i rotirajućeg bubnja prema sebi, i izvucimo bubanj prema lijevoj strani. Oprez: preporučeno je korištenje zaštitinih rukavica, jer je isparivač vrlo oštar, a treba ga pridžavati (po mogućnosti držeći za plastiku, ali je moguće da se oklizne i poreže)

 12. Napunimo lavor mlakom vodom sa malo deterdženta za suđe, te sa spužvicom operemo nečistoće (dobro iscijediti spužvu prije korištenja da ne kapa!), često je ispirući. Paziti pogotovo da se dobro opere ne samo prostor ispod, već i iza/iznad isparivača. Obavezno koristiti zaštitne rukavice inače ćemo se dobro izgrebati. Očistiti i nosač usmjerivača zraka, sama krilca usmjerivača i kadicu za odvod.

 13. Oprati i masku skužvicom i deterdžentom, te isprati.

 14. Najzahtjevniji dio je oprati rotirajući bubanj. Nažalost, meni namakanja, kemijska sredstva i trljanje četkom nisu baš pomogla (krilca su savinuta i relativo duboka, a razmak izmeđ njih mali, pa ih je teško dohvatiti četkom). Možda da sam imao miniwash to bi bilo brže i efikasnije?

 15. Stoga sam napravio od stare krpe i drvenog štapića za ražnjiće malu napravu za čišćenje koji uguravamo ispod svakog krilca i par puta provučemo lijevo-desno. Čisti odlično, ali proces čišćenja traje 40ak minuta (sa povremenim razgibavanjem da ne ukoče leđa :)

 16. Dok se maska suši, posprejamo rotirajući bubanj i filtere sa dezinfekcijsko/čistećim sredstvom za klima uređaje (600ml je dovoljno za oko 2-3 kompletna čišćenja, i može se nabaviti za oko 100kn), ostavimo da djeluje 15ak minuta, te ih nakon toga isperemo pod tušem običnom mlakom vodom (prema uputama)

 17. Kada se maska, bubanj i filteri posuše (u hladu, ne na suncu! da se ne iskrive), nataknemo nazad bubanj na motor, pazeći da poravnati dio čelične osovine motora bude okrenut prema mjestu gdje ulazi osiguravajući vijak. Rukom zavrtiti rotirajući bubanj - mora biti nečujno. Ako gdje se čuje da struže, olabaviti vijak i pomaknuti bubanj lijevo-desno, kao i provjeriti da je sa lijeve strane držač osovine sjeo na pravo mjesto.

 18. Vratimo i nosač usmjerivača zraka sa kadicom: prvo namjestimo desnu stranu kod motora pod kvačicu, zatim lijevu stranu ispod kvačice, te na kraju sa donje strane lijevu i desnu kvačicu, te nakon toga učvrstiti sve vijcima s lijeve strane. Provjeriti da li je sve dobro sjelo!

 19. Sada posprejamo i isparivač sa sredstvom za klima uređaje (krenuvši sa gornje stranje lijevo-desno, pa onda spuštajući niže), i montiramo nazad masku i osiguramo je vijcima. Provjerimo da li je dobro sjela sa svih strana.

 20. Kada prođe 15 minuta, upalimo klimu na odvlaživanje (ili hlađenje ako nemamo program za odvlaživanje) i najjače puhanje, te ostavimo da radi barem sat i pol (kako bi kondenzat iz zraka isprao dezinfekcijsko sredstvo iz isparivača). Za to vrijeme se maknemo iz prostorije.

  Napomena: ukoliko baš nema vlage u zraku (npr. radimo čišćenje po suhom zimskom danu) nikako ne koristiti običnu vodu za ispiranje, nego uzeti destiliranu vodu, staviti u niskotlačnu prskalicu (onu za prskanje lišća na sobnim biljkama što se napuma) i na taj način isperemo isparivač (problem je što bi kamenac iz obične vode dobrim dijelom zaštopao tanke prolaze između limića isparivača, što može dovesti do slabijeg rada klime te čak dovesti i do pregaranja motora zbog prevelikog otpora zraka).

Sve slike